Yerba Maté tea legendája

Az ősi legenda szerint, a Dél-Amerikában letelepedő guaraní nép közé egyszer egy világos bőrű, kék szemű, szakállas isten (Pa–i Shume) szállt le az égből, aki különféle agrotechnikai műveletekre tanította meg az indiánokat, és olyan titkokat is feltárt, amelyek az egészség megtartására, a betegségek kezelésére, illetve az őshonos növények gyógyító tulajdonságaira vonatkoztak. Az egyik ilyen titok a Yerba Maté-nak nevezett fa termesztése és használata volt.

maté indián

Yerba maté tea legendája:

“A törzsek az erdőket kivágták, hogy a felszabadult területen kukoricát és maniókát termeszthessenek. Azonban a föld 4-5 év alatt elhasználódott, így a törzsek kénytelenek voltak tovább álltak, hogy újabb területeket művelhessenek. A folyamatos költözésbe belefáradt egy öreg indián, aki az újabb hosszú út helyett inkább egy helyben maradt. Legkisebb lánya, barátai kérése ellenére szomorúan, de apja döntése mögé állt. Az apa lányának önzetlen döntését szerette volna viszonozni, de nem talált semmi gyógyírt gyermeke szomorúságára. Évekkel később egy ismeretlen sámán érkezett a birtokra, aki látta, hogy a lány mérhetetlenül szomorú, így megkérdezte, mi tenné őt újra boldoggá. A lány nem felelt semmit, de apja kérdésekkel fordult az ismeretlen idegenhez. Hogyan tudna újra mosolyt csalni lánya arcára és hogyan tudnának újra egyesülni a törzs többi tagjával.

A sámán átnyújtott neki egy növényt, hogy azt ültessék el, neveljék, majd a leveleit leszedve, azokat szárítsák meg tűz fölött, darabolják apró darabokra, tegyék egy edénybe, öntsenek rá hideg vagy meleg vizet és igyák meg. A sámán hozzátette: Ezzel az itallal mindig jó társaságra fogtok lelni, még a kegyetlen magány szomorú óráiban is.
A maté tea szürcsölése során, az idős ember és lánya új erőre kapott és elindultak a hosszú fárasztó útra, hogy újra csatlakozzanak régen látott rokonaikhoz. Az újonnan megismert zöld, kesernyés italt és annak jótékony hatásait addig ajánlották a törzs többi tagjának, míg végül fogyasztása szokássá nem vált, mivel az erőt, bátorságot és a magányos órákban vidámságot ad.”

A természettel szoros összhangban élő guaraní indiánok számára a yerba maté azóta is az egészséget, a vitalitást és a hosszú életet jelenti.