Solito, parceria vagy roda – te hogy iszod a yerba maté teát?

Ha szoktál olvasni a matétea-fogyasztásról, akkor talán már észrevetted, hogy ez nem csupán egy egészséges függőség, hanem közösségi élmény is. Portugálul három szóval jellemezhetjük magát a tevékenységet: solito, parceria vagy roda. És hogy mit jelent ez a három megnevezés? Olvass tovább, és hagyd, hogy elmondjam, milyen módokon lehet élvezetesen matézni!

Solito
Szó szerinti jelentése magányosan vagy egyedül. Tulajdonképpen ilyenkor boldoggá tesz a matézás, még akkor is, ha senki nincs, akivel megoszthatod (nem csak az ökör iszik magában). Az igazi matéfüggők solito – azaz magányos – ivók. Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, hogy akkor is matéznak, mikor a TV előtt ülnek vagy munkába tartanak – bárhol, bármikor. Mivel itthon még nem ez az elterjedt közösségi szeánsz (a trónon jelenleg az egészségtelennél egészségtelenebb kávé – cigi – sör trió foglal helyet), ezért a legtöbb honfitársunk magányosan iszik. Viszont, ahogy növekszik a táborunk, egyre többször élhetünk át felemelő perceket, és kínálhatjuk meg egymást matéval. Csatlakozz te is! 🙂

Parceria
Párosan minden szebb – a matézás is! Számomra nincs annál megnyugtatóbb érzés, mint egymás mellett ülve felváltva kortyolgatni a közös matétökből, és közben megfejteni az életet. Tulajdonképpen természetesebb és egészségesebb kísérője a beszélgetéseknek egy korsó sörnél vagy egy üveg méregdrága bornál.

Dél-Brazíliában és a Pampákon egyáltalán nem ritka látvány, hogy az idősebb párok a tornácon ülve üdvözlik a szürkületet, s közben közösen matéznak. Sokan már annyira megszokták a közös matézást, hogy egyedül képtelenek inni – nekik már a teázás öröme tudat alatt teljesen összefonódott a beszélgetéssel.

Roda
A szó jelentése kör – nem nehéz hát kitalálni, hogy akkor nevezzük rodának a rítust, ha többen iszunk ugyan abból a tökből.
A matékörnek már történelme van: Paraguayban ősidők óta az ilyen körökben terjedtek szájról szájra a legendás népmesék.

Ha netán csatlakozol egy ilyen társasághoz, fontos tudnod, hogy vannak íratlan szabályok, amiket illik betartani. Akkor se szegd meg azokat, ha hazánkban még nem elterjedtek. Ismerd meg őket, ismerjétek meg őket közösen, és osszátok meg minél többen egymással a teátokat. (A matéfogyasztás etikettjéről már korábban írtam nektek.)

A rövidke leckének ezennel vége, remélem nem volt unalmas. Azt javaslom, ha eddig nem tetted (solito – olvasgatás közben), hogy tarts egy szünetet, és készíts magadnak egy matét!

Vélemény, hozzászólás?