Miért iszom maté teát? Miért ajánlom Neked is?

Az interneten szörfözve számos orvosi és tradicionális cikket olvashatunk a maté tea pozitív hatásairól, melyeket itt a blogban és a facebook oldalon is megosztottam már. Azonban fontosnak találom, hogy személyes találkozásomat és élményemet is megosszam veletek az argentín nemzeti italról.

Lassan több, mint két éve kaptam ajándékba egy doboz filteres kiszerelésű maté teát egy barátomtól, aki tudta, hogy nagyon közel áll hozzám a Latin-Amerikai kultúra. A három hét alatt, míg a doboz tartalmát elszürcsölgettem egy nagyobb kutatómunkát végeztem, hogy megtudjam mi is az a maté tea. Ekkor tudatosult bennem, hogy egy komoly tradícióval kerültem kapcsolatba. Az is világosult bennem, hogy a filteres kiszerelés nem adja vissza azt az élményt, mint a klasszikus szálas maté tea. Ezért elkezdtem a boltokat járni, hogy beszerezhessem az első szálas csomagot. Sajnos a keresgélés sikertelenül végződött, de nem adtam fel és külföldről sikerült hozzájutnom a valódi matéhoz, továbbá az autentikus fogyasztáshoz nélkülözhetetlen bombilla-hoz.

Izgatottan vártam a csomag érkezését. Nem felejtem el az első szippantás élményét, amely teljesen más ízvilág volt, mint a korábban tapasztalt filteres maté. Egy keserű, de valamiért mégis vonzó italt szürcsölhettem. Az első pár nap után ez a keserű érzés átváltozott, egy kellemes, érdekes ízzé, ami hiányzik, ha valamiért nem iszom meg legalább egy nagy bögrével.

yerba maté varázs

Számomra az élénkítő hatás nagyon bevált. A munkahelyre beérve a maté szippantásával egyre jobban erősödik a koncentráció készségem. Kávét már csak alkalomadtán az illata és íze miatt fogyasztok, főleg kávéházban, mert azért annak is van egy kellemes hangulata.
Különösen jónak tartom a maté teában a nyugtató, stresszoldó hatást. Számtalanszor előfordul, hogy a nagy nyomást pár “szippantás” maté teával tudom oldani. Az alvás nyugalmát pedig az sem zavarja, hogy hazaérkezve este 6-7 órakor még egy nagy bögrével megiszom a kedvenc a maté teámból.
Az évek alatt többféle márkát is kipróbáltam, mert az ízvilág változik attól is, hogy melyik országból, melyik gyártótól és milyen eljárással készült maté teát iszunk. A gyógynövényes kiszerelések is különleges élményt adnak. A hozzáadott dél-amerikai gyógyfüvek nem csak az ízt, hanem hatást is befolyásolják.

Ha az előbb leírtaktól el is tekintünk, akkor is megmarad az a szeánsz, rituálé ami a maté tea elkészítésével és a fogyasztásával jár, így különlegességé téve a teázást. Engem és azóta az ismerőseimet is rabul ejtett ez a varázs. 🙂

Nektek mi a véleményetek, tapasztalatotok?

Vélemény, hozzászólás?