Mennyi yerba maté teát érdemes innod?

Mégis mennyi yerba maté teát érdemes inni?

Úgy vélem nincs egyszerű válasz erre a kérdésre, mivel ez nagyban függ a szokásoktól. az egészségtől és a fogyasztó egyéni preferenciáitól. Mindennek ellenére bizton állítható, hogy a túlzott fogyasztást érdemes elkerülni.

Általában véve, nincs határa, hogy menyi yerba maté tea fogyasztható. Ugyanakkor vannak helyzetek, amik több elővigyázatosságot és visszafogott fogyasztást igényelnek.

Az eddigi publikált kutatások alapján a fogyasztás mértékét olyan esetekben érdemes korlátozni, ahol az egészségügyi állapot alapján javallott a folyadék bevitel szabályozása (például vesebetegségek). Ugyanúgy fontos az elővigyázatosság azoknál, akik gyomor és intesztinális panaszokról számolnak be, hiszen a yerba maté tea stimulálja a bélműködést.

Különös figyelmet érdemes fordítani azoknál, akik vízhajtókat szednek magas vérnyomásuk kezelésére, mivel a yerba maté tea felerősíti annak hatását.

Maté fogyasztás terhesség alatt

Az American Pregnancy Association (Amerikai Terhesség Szervezet) ajánlása szerint, a terhes nőknek javallott a koffein bevitelt napi 150-300 mg-ra csökkenteni, hogy a magzat kitettségét minimalizáljuk, hiszen az nem képes feldolgozni a koffeint a szükséges enzimek hiányában. Egy átlagos csésze yerba maté tea megközelítőleg 90 mg koffeint tartalmaz, így napi 3 csésze teljesen ártalmatlan.

Egy 2005-ös kutatásban, 5000 terhes nőt vizsgáltak Brazília déli részén, akik 70% napi rendszerességgel fogyasztottak yerba maté teát. Az eredmények nem mutattak semmilyen káros hatást a méhen belüli növekedésre vagy terhesség idejét illetően. Dél-Amerikában a yerba maté tea Paraguay, Argentína és Uruguay nemzeti itala, ahol teljes biztonsággal fogyasztják azt terhes nők ezrei.

A legbiztosabb tehát az, ha a fogyasztást napi 300 mg-ra csökkentjük, lehetőleg az első főzést elkerülve – ami a legtöbb koffeint tartalmazza.

Yerba maté tea és az alvás

Akiknek nehezen tudnak elaludni, érdemes a Maté fogyasztást elkerülniük délután 6 óra után, de érdemes megjegyezni, hogy nem mindenki reagál ugyanúgy a yerba maté tea stimuláló hatására. Azoknak is érdemes elkerülni a fogyasztást, akik zaklatottak vagy könnyen „felpörögnek”.

Yerba maté tea és az elhízás

Egy másik pont, amit érdemes figyelembe venni: az elfogyasztott ropogtatni valók és egyéb hozzávalók a yerba maté tea fogyasztásával. Az egészséges yerba maté tea kesernyés. Cukor hozzáadása üres kalóriákkal tölti meg az italt és ezek nem szolgálnak tápanyagokkal.

A yerba maté tea fogyasztásakor elkerülendő a magas szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása, mint például a zsírok és édességeké. A túlzott yerba maté tea fogyasztás felerősíthető az cukrok stimuláló hatását és túlzott izgatottsághoz vezethet. Mindemellett a yerba maté tea vízhajtó hatású, így meleg napokon kiszáradást okozhat.

Ahogy láthatjuk, különleges helyzeteket leszámítva a yerba maté tea biztonságos és hűséges társunk, mindenféle súlyos ellenjavallatok nélkül!

Források: yerbamateblog.com, circleofdrink.com, clubdelmate.com, “Mate drinkingduringpregnancy and risk of preterm and smallforgestationalagebirth,” Journal of Nutrition, 2005. “Cancer and yerbamateconsumption: a review of possibleassociations”. 2009

Vélemény, hozzászólás?