Lefőzött yerba maté tea, mint természetes trágya. Jó vagy rossz ötlet?

A növények zöldek, a yerba maté növény, a yerba maté is zöld, ezért a yerba maté jó a növényeknek, igaz? Nos… majdnem. Azokban az országokban, ahol nem kezdődhet el egy nap bombilla szippantása nélkül, sokan hisznek benne, hogy a lefőzött, használt yerba maté kiváló természetes trágya. Az igazság az, hogy a gyakorlatban ez nem olyan jó, mint ahogy az emberek gondolják.

lefőzőtt yerba maté

Tulajdonképpen a lefőzött yerba maténak nincs termékenyítő hatása, sőt valószínűleg káros a növények számára. A nedves yerba maté először egy lassú bomlási folyamaton megy keresztül, mielőtt használható komposzttá válna. A legtöbb ember nem veszi észre, hogy a bomlási folyamat során nagy mennyiségű nitrogén szabadul fel, ami káros a növényekre.

Ha az ember közvetlenül a maté tea fogyasztása után használja kertészkedéshez a lefőzött matét, akkor a növények nem tudják felszívni a tápanyagokat. A használt yerba maté napról-napra válik egyre sötétebbé, míg el nem éri azt a pontot, amikor elfásodik (lignifikálódik). Ebben a szakaszban a yerba maté kinézete szemcsés, kávészínű és magához a földhöz hasonló. Ilyenkor vált humusszá és így biztonságosan használható, mint természetes trágya.

Ha egy környezetbarát, kertészkedő matézó szeretné biztonságosan összekombinálni két szenvedélyét először építsen egy komposztálót, ahol nem csak a lefőzött yerba matét, de a szerves hulladékok (pl. gyümölcshéj) bomlási folyamatát tudja segíteni, hogy használható trágyává váljon.

Vélemény, hozzászólás?