Hol találjuk meg a maté teát?

A maté tea egy évelő növény (olyan növény, ami nem pusztul el az év végén), mely a magyalfélék családjába tartozik, bizonyítva ezt vastag leveleivel is. Vadon nő Argentína, Chile, Peru, Brazília esőerdőiben, és Paraguayban, ahol termesztik. A legjobb maté tea vadon nő az esőerdők árnyékában, pont a kellő időben szedik le, gyorsan szárítják (végig megtartva világoszöld színét) és csak közvetlenül csomagolás előtt őrlik le.

Maté csomag

Általában 500 grammos laza csomagokban árulják, és füstös, kicsit kesernyés, nedves fűszaga van. Pillanatnyilag nincsen standard érték az aktív, koffein-szerű hatóanyag, a matein mennyiségére, de valószínűleg felesleges a miatt aggódni, hogy eleget vittünk- e be belőle. Egy átlagos csészényi tízszer annyit tartalmaz ebből a stimulánsból, mint amennyi koffein van egy csészényi kávéban. Érezni fogod a hatásait!

Régebben az őslakosok csak rágták a leveleket, hogy így fokozzák energiaszintjüket, és ételeikbe téve jutottak egy igazi “energiaebédhez”. Később ledarálták a leveleket és így adták hozzá forró, vagy esetenként hideg vízhez. A forró vizet sokkal gyakrabban használták, mert így az aktív hatóanyagokat sokkal gyorsabban kinyerték. A hideg vizes kinyerés ugyanakkor több összetevőt óv meg.

Vélemény, hozzászólás?