Bombilla fajták yerba maté iváshoz

Mielőtt arról kezdenénk beszélni, hogy milyen fajta bombillákat használhatsz matézáshoz, előbb vizsgáljuk meg az eredetüket, és azt, hogy miért elengedhetetlen a maté fogyasztásához.

Bombillának nevezik Spanyolországban, a portugáloknál bombának, és nélkülözhetetlen társ a teakeverék elfogyasztásához. Sok gyógynövényhez hasonlóan a yerba maté leveleket is kiszárítják majd apró darabokra vágják, és a folyamat végén az egész egy porszerű keverékké alakul át – ezt hívjuk yerbának.

A bombilla egyszerre szívószálként és szűrőként is funkcionál. A kiszélesedő vége tele van apró lyukakkal, résekkel, amelyek a főzetünkbe mártva engedi a folyadék felszívását, ám akadályozza, a teafű útját, ami a keverékünk nagy részét teszi ki. Egy jó bombilla segítségével kellemetlenségek nélkül élvezhetjük a maténkat.

A bomilla sokféle anyagból, sokféle formában létezik. Az első egy guarani törzs készítette, ami egy Taquara nevű növényből készült, és szimplán csak egy cső volt. A XVII-XVIII. században Jezsuitáknak dolgozó kézművesek fedezték fel a fém változatot. Alpakkát és rezet használtak a legegyszerűbb bombillákhoz, ezüstöt vagy aranyat pedig a legkidolgozottabbakhoz. A rézből készültek elhíresültek arról, hogy túlmelegszenek.

A XIX. század elején, mikor Dél-Amerika elkezdett küzdeni a kulturális örökségek fenntartásáért, az elithez tartozás érzését a matéivás nagyban segítette. Plata területein, mikor a hölgyek összejöttek egy kis beszélgetésre, mindig matét ittak tejjel. Úgy tartották, hogy a tejes matétea segíti a nőknél a tej termelését a szoptatáshoz. Ugyan ebben az időben felső-kategóriás bombillák is megjelentek, méghozzá a gazdag családok körében, ugyanis ők a szokásos bombillákat rubinttal, gyémánttal és arannyal díszítették.

Manapság a bombillákat az alakjuk és az anyaguk szerint csoportosítjuk.

Spoon (kanál)
A legszélesebb körben elterjedt. Olyan a formája, mint egy kanálé, de üreges, és mindkét oldalán lyukak vannak. Bár csábító, mégse kevergesd vele a teádat, mert könnyen eltömíti.

Fan
Ez a fajta vízszintesen barázdált részből áll, amiken áthaladva a főzetben lévő növényszálak fennakadnak. Ha kezdő matézó vagy, akkor számodra ez az ideális, ugyanis nehezebben tömődik el.

Coil
Ennek a szűrője rugó alakú. Kevésbé akadnak el benne a szálak, mint a spoon alakúban, ezért ez szintén kezdőknek ajánlott vagy olyanoknak, akik egyszerűen könnyedebben akarják inni a matéjukat. Kevesebb erőkifejtéssel kortyolható ebből a teád, ám ennek az az ára, hogy 1-2 kisebb tealevél átjut a szűrőjén. Akinek ez nem okoz kellemetlenséget, annak ajánlott.

Circle
Nagyon hasonlít a kanál alakúra, ugyan azon az elven, apró lyukakon keresztül szűri meg a matéd, mint spoon alakú – csak ez úgy néz ki, mint egy icipici fém bolygó.

Általánosságban véve fontos megjegyezni, hogy a folyadék áramlásának mértéke nagyban függ a Bombilla minőségétől. Vannak olyan bombillák, amiknek egyszerre két féle szűrőjük van, például lehet egy csavaros szűrő alatt még egy fém háló is. Ezek nagyon hatékonyak, de minél bonyolultabb, annál könnyebben eldugulhat. Mikor egy kisebb ivótökhöz választunk bombillát, fontos megvizsgálni, milyen távol vannak egymástól a kis lyukak. Ha nagyon nagy a távolság, a pohárka alján maradhat a teánkból, ugyanis ilyen bombillával képtelenség azt kiszívni.

Anyagát tekintve készülhet bambuszból, rozsdamentes acélból, nikkelből és ezüstből.

Bamboo (bambusz)
A bambusz bombilla a megfelelő társ számodra, ha Tererét iszol (hideg matétea). Ez a legolcsóbb, ám messze nem tökéletes: vagy átenged pár levéldarabot, vagy viszonylag hamar eltömődik. Amit viszont csérébe nyújt, az a természetes érzés, és az, ha netán meleg vízhez használnád, akkor sem lehet forró az ajkaidnak, mert nem jó hővezető.

Rozsdamentes acél
Ez is viszonylag olcsó, és széles körben elérhető. Ez a standard a piacon, tehát könnyen be fogod tudni szerezni. Nagyon ellenálló, és nem rozsdásodik. Néha ötvözik bronzzal.

Nikkel
A nikkel is viszonylag olcsó, bár rajta könnyebben nyomot hagy az idő vasfoga. Másik problémája, hogy vannak emberek, akiknél allergiás reakciókat válthat ki, ezért kevésbé népszerű.

Silver (ezüst)
Ha ezüst, akkor luxus bomilla – ez az anyag a manufaktúrák által legkedveltebb, tökéletes bombillákat készítenek belőle. Nemcsak jól néz ki, de rendkívül tartós is. Néhány térségben aranyozott a szipka része, mert régen úgy tartották, hogy az arany megöli a baktériumokat, és mint tradíció fennmaradt.

Vélemény, hozzászólás?