A yerba maté tea 10 parancsolata

A yerba maté tea közös fogyasztása egy kulturális (és mindenekelőtt) a szociális tradíció, amely Dél-Amerikában a gyarmatosítás előtti időkig nyúlik vissza. Az évszázadok során a “Materos” kialakította saját szabályzatát a helyes maté tea ivással kapcsolatban. Szinte hihetetlen, de ezen szabályok az idő múlásával nem tűntek el és még ma is nagyon sokan használják!

Most megtudhatod, a 10 alapvető szabályát a yerba maté tea fogyasztásának. Ezek a szabályok kissé eltérhetnek régiónként Dél-Amerikában, de maga a tradíció közös.

Szóval, elég is a fölösleges beszédből. Lássuk a yerba maté tea közös fogyasztásának 10 parancsolatát!

yerba maté tíz parancsolata

1. parancsolat: Ne kérj cukrot a yerba maté teához
A legtöbb dél-amerikai matézónak azt tanították gyerekkoruktól kezdve, hogy a yerba maté tea egy szinonimája a keserűségnek. Sőt, Brazíliában gyakran utalunk a maté teára,úgy mint “Amargo”, ami azt jelenti,keserű. A legtöbb hagyományörző matézó hajlandó szemet hunyni, ha maté teánkat egzotikus gyógynövényekkel, cukornáddal vagy gyümölccsel isszuk, de soha nemcukorral!

2. parancsolat: Sose mond a maté tea ivására, hogy nem higiénikus
Vannak, akik állítják, hogy a maté tea fogyasztása nem higiénikus, mert a bombillát szájról szájra adják. Jóllehet a bombilla „megosztása” mással talán valóban nem tűnik higiénikusnak, de ebben a különleges tradicionális helyzetben nem lehet probléma. (Argentínában sértés, ha elutasítod a felajánlott maté teát)

3. parancsolat: Soha ne panaszkodj, hogy a maté tea túl meleg
A maté tea elkészítése művészet. Sosem forrázzuk le a teát, de természetesen maga tea meleg, de mi más is lenne?

4. parancsolat: Ne hagyd félig tele a yerba maté teát
Ha elkezdted fejezd be! Ne mond, hogy túl keserű a vége, mert ebben az esetben keserű véget érne a matézás.

5. parancsolat: Igyál amíg „ üvölt” a tested
Ne szégyelld, ha lefekvésig folyamatosan matézol. Igyál, amíg üvölt a tested!

6. parancsolat: Ne szórakozz a bombilla-val
A bombilla elhelyezése olyan művészet, amit ha nem sajátítottál el, akkor tönkre teheted az egész maté tea fogyasztást. Egyes esetekben még arra kényszerülhetsz, hogy készíts egy újat. Tehát ne bíbelődj, hanem tanuld meg használni a bombilla-t, SOHA ne bíbelődj a bombilla-val. Említettem már, hogy soha ne bíbelődj a bombilla-val?

7. parancsolat: A közös maté tea fogyasztás sorrendét soha nem szabad megváltoztatni
Soha ne semmilyen körülmények között nem szabad a tradicionális sorrendet megtörni. Ha belépsz a matézó körbe, akkor ülj és várj a sorodra. Nem szabad megtörni a sorozatot senki javára. A yerba maté teát mindig jobb kézzel kell átadni. A bal kézzel történő átadás tiszteletlenség a többi matézóval szemben.

8. parancsolat: Ne késleltesd közös matézás során a maté haladását
A közös maté tea fogyasztása egy társadalmi esemény, és ideális hely az eszmecserére. A beszélgetés során, ne felejtsük el a maté teát! A maté tea hosszú kézben tartása a tisztelet hiánya a többiek szemben.

9. parancsolat: Ne ítéld el a házigazdát, aki elsőként iszik a maté teából
Az első körben a yerba maté tea mindig a legkeserűbb és aki ezt issza, az valójában szívességet tesz! Tehát, ha elsőként a házigazda kortyol a bombilla-val a maté teából, akkor bizonyítja, hogy a vendégei fontosak számára.

10.parancsolat: Soha ne mondd, hogy nem kérsz maté teát
Mert úgysem hisszük el 😀

Vélemény, hozzászólás?