A maté teázó legjobb barátja: Bombilla

„Amikor egy szép napon, valamilyen távoli, elhagyott, vad folyóparton találod magad, ahol nincs semmi és amikor megnézed, belédhasít: nincs nálam bombilla… Lehetetlen egy napot eltölteni úgy, hogy ne igyál egy matét. De van megoldás: keress a környéken egy szál nádat és rögtönözz belőle a bicskáddal egy bombillát, tartson bármilyen sokáig is. A maté pedig végül bármilyen edényhez alkalmazkodik, akár egy  bögréből is elfogyaszthatod.”

Egy igazi matézónak a bombilla a fegyvere, mindig magánál hordja. De mi is pontosan a bombilla?

Bombilla

 A bombilla a maté fogyasztására szolgáló eszköz, egyszerre szűrő és szívószál, készülhet nádból, fából, bambuszból, fémből, lehet egyszerű cső, vagy a vége lehet gömb, pipa, lapított formájú, lehet szétszedhető és fix.

 A matét a bombilla segítségével isszuk a maté tökből. A bombilla tulajdonképpen egy filter, amit fordítva használ az ember: a tea nem benne, hanem körülötte van. A bombilla első megjelenési formája a maihoz hasonló volt, általában egy cső végére rögzített, növényi rostokból álló, gömbszerű szűrőként jelent meg, amit a felöntött maté felső nívójára tartottak és így akadályozták meg, hogy az apróra vágott levelek a matézó szájába jussanak. Ezért nevezték el coco-nak (kókuszdió), illetve a gömb alakút tukumán diónak (Argentína egyik tartományáról).

  A dió azért lett tukumán, mert azon a vidéken a matét hagyományosan por formában és édesítve itták és ez a fajta kezdetleges bombilla az édes maté megszűrésére szolgált. A tukumán bombilla tényleg a legalkalmasabb eszköz arra, hogy édesített matét igyunk, ezt az erősen porszerűre őrölt matét ugyanis nem kell különösebben előkészíteni, szemben a ma használatos matékkal, sűrű iszapállaga ellenben a legnagyobb kihívás bármilyen szűrőnek. A legjobb, ha a szűrő felülete minél nagyobb, mert a por és az eldugulás ellen kicsiny réseket lehetett csak használni a szűrő fején. Az apró szemű, porszerű matét persze még a legkisebb lyukú szűrő sem állíthatta meg.

 A későbbiekben, amikor a keserűbb, szárral is kevert, darabos maték terjedtek el, ennek elkészítésére is újabb és újabb fajta bombillák jelentek meg, szinte mind fémből. Ezeknek a lapos fémszűrőknek a neve paletilla – lapát, lapátocska – volt. Azt is mondhatjuk, hogy a paletilla nem volt más, mint egy oldalán elvágott dióformájú szűrő, amit az egyik oldal felé enyhén meghajlítottak. Ha az éle felől nézzük, ez a lapát ahhoz a mosófához hasonlított, amivel régesrégen a ruhát mosták az asszonyok, innen ennek a bombillának a neve.  A név nemcsak a formára, hanem a funkcióra is utalt – a maté kimosására, távol tartására szolgáló szűrőeszköz volt.

 Milyen előnyökkel jártak ezek a formai változások? A hatékony szűrésen túl elsősorban azzal, hogy a matézók a szűrőt egyfajta kanálként használva, átmozgathatták, meglapogathatták, sőt teljesen átforgathatták a matét úgy, ahogyan ma már teljesen elfogadott módon tesszük.

 A matét ugyanis a maté tea ivása közben állandóan kezelni, piszkálni kell. Lapát, vagy lapát alakú szűrő nélkül a matézó praktikusan a mutatóujját használta arra, hogy a tökbe töltött, még száraz matét a tök egyik oldalára gyűjtse össze. A “paletilla” megszabadította a kezünket ettől a nem túl gusztusos tevékenységtől, másrészt a bombillát igazi keverő-kavaró eszközzé tette. A matét már az ivás előtt át kell forgatni, majd a tök egyik oldalába húzni. Kevés hideg víz felöntése után óvatosan összekavarni, meglapogatni és ismét az egyik oldalra húzni. A rendes, első felöntés után a szűrő az öntet tetején marad, onnan szürcsöljük le a teát. Amikor elfogyott, a bombilla segítségével újra és újra el kell rendezni a tökben, időnként teljesen átforgatni, ahogy múlik a tea ereje, erősen nyomogatni kell. Tulajdonképpen a lapát alakú bombilla feltalálása után alakult ki a maté szertartása. Legyen az cimarrón, vagy maté, poros, vagy tört, a használat támasztotta szükség megtalálta a maga eszközeit és a bombilla kezdeti nádból kialakított primitív szívószála után a mai változatos fémeszközökig fejlődött.

                                                               (forrás: http://www.teautja.hu/bombilla_szivoszal_mate_teahoz )

Vélemény, hozzászólás?